Župa sv. Jurja, Primošten

ZAVRŠNA PROSLAVA JUBILEJA 250 GODINA GOSPE OD PORTA

Nedjelja pred blagdan Velike Gospe je nedjelja kad slavimo Gospu od Porta te Gospinu priliku svečanom procesijom vraćamo u Porat. Ova nedjelja je posebna – slavimo 250 godina štovanja Gospe od Porta.

Sat na crkvi sv. Jurja je tukao deset sati, a zvonjava zvona na crkvi sv. Roka je navijestila početak svečane sv. mise na otvorenom, ispred crkve sv. Roka u parku.

Sv. misu je predslavio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić uz biskupa u miru mons. Antu Ivasa te bogoslove i druge svećenike. Bogatstvu oltara doprinijeli su i naši mali ministranti.

Tijekom sv. mise zbor je zapjevao i pjesmu Gospi od Porta, koja je dan prije bila premijerno izvedena na Rudini.

Bilo je dirljivo vidjeti suze koje je mama Marina vješto skrivala te uzbuđenje njenih sinova Marina i Ante Jure, dva brata blizanca, koji su prije osam godina rođeni na blagdan Gospe od Porta te su danas, pred Gospinom slikom, recitirali pjesmu Hvala (pjesmu je napisao don Jurica).

Hvala i obitelji Jurin (Brko), koja marljivo vodi brigu o Gospinoj kapelici, a u znak zahvale uručena im je slika Milosrdnog Isusa.

Na ljepoti urešenosti oltara i cvjetnih aranžmana, zahvalimo časnoj sestri Benedikti, koja je u svaki cvijet utkala djelić sebe.

Djevojke u primoštenskim narodnim nošnjama nestrpljivo su čekale kraj sv. mise te procesiju da Gospinu priliku pronesu primoštenskim ulicama – kroz Varoš, Ulicom sv. Josipa, zatim kroz Porat do kapelice u Portu.

Procesiju su morem pratili i jedriličari te kaići i brodice.

A naši glazbari i ovu procesiju obogatili su taktovima marijanskih pjesama, uz pratnju župnog zbora i puka.

Današnji obredi završili su u Portu, pred kapelicom Gospe od Porta, blagoslovom puka s likom Majke Božje i pjevanjem himne Domovini.

... lijepo su odrecitirali Marin i Ante: "Ako naši stari toliko dugo štuju nebesku mati, nećemo ni mi na tome stati!" ...

Kalendar događanja
21.07.2024. / nedjelja
16. NEDJELJA KROZ GODINU Crkva sv. Jurja, 8:00, 10:30 i 20:00 sati
© 2014 Župa sv. Jurja, Primošten