Župa sv. Jurja, Primošten

Gospe od Porta

27. srpnja naša župa slavi blagdan Majke Božje, nazvan u puku blagdan Gospe od Porta. Naime, u uvali Porat postoji i istoimena kapelica sa slikom Gospe. Godine 1770. Katarina Jurin učinila je zavjet za dušu pokojnog brata Nikole, koji je nekoliko godina bio župnik u Primoštenu, da će podići kapelicu na ulazu u uvalu Porat. Taj zavjet je ispunio fra Josip Jurin koji je utemeljio pobožnost prema Gospi od Porta. Molitva i pjesma Gospi „Divo pričista“ koja se pjeva za obilnu i plodnu kišu uvedena je kasnije i nema nikakve veze sa zavjetom Jurina. Danas o toj kapelici i slici vodi brigu obitelj Jose Jurina ( Brke ).
Obredi na blagdan započinju okupljanjem vjernika ispred crkve sv. Roka. Donesu se zastave i ferali iz župne crkve i procesija u 10:00 sati krene od crkve sv. Roka, kroz Varoš prema kapelici u Portu, pjevajući uglavnom marijanske pjesme. Obrede uglavnom vodi domaći župnik. Djevojke u narodnim nošnjama sa Gospinom prilikom, zajedno sa svećenicima, ministrantima, pjevaćima i pukom – vraćaju se u crkvu sv. Roka gdje slijedi svećana sv. misa. Gospina prilika ostaje u crkvi sv. Roka do nedjelje pred svetkovinu Velike Gospe.
Do tada, svake većeri, obavlja se pobožnost u čast Gospe od Porta, koja se sastoji od molitve krunice, čitanja litanija, sv. mise i starog pučkog napjeva „Divo pričista“ ( molitva za kišu ). Tih dana zvonar Ante Jurin zvoni nekoliko puta „Pozdrav Gospi“, a naročito „slavi“ za Gospin blagdan i za vrijeme procesije. Običaj je da župnik nositelje zastava i ferala te ostale suradnike počasti u obližnjem kafiću.
U nedjelju pred Veliku Gospu opet se vjerni puk sakupi ispred crkve sv. Roka. Tada se obično zovne koji „furešti“ svećenik koji predvodi misno slavlje. Ispred crkve ( na bini ) ili u crkvi održi se sv. misa nakon čega se Gospina prilika vraća u Porat, ovaj put dužim putem ( do mosta i morem prema kapelici ). Dok procesija kreće uz more, mnogi, veslajući u svojim brodicama, prate proceju. Ovaj put prati nas i domaći puhački orkestar.

Kalendar događanja
23.06.2024. / nedjelja
KRIZMA / 12. NEDJELJA KROZ GODINU Crkva sv. Jurja, 8:00 i 10:30 sati
© 2014 Župa sv. Jurja, Primošten